Виктория ГеоргиеваТрибюн.бг Вчера Продължаваме промяната“, Демократична България“ и Спаси София“ обявиха

...
Виктория ГеоргиеваТрибюн.бг Вчера Продължаваме промяната“, Демократична България“ и Спаси София“ обявиха
Коментари Харесай

Виктория Георгиева за Васил Терзиев: В градоустройството е тотален лаик. Парашутист от солиден род

Виктория Георгиева

Трибюн.бг

 

Вчера „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “ оповестиха общата си кандидатура за кмет на София, като събитието се организира в Sofia Event Center. Васил Терзиев бе показан като кандидат-кмет на трите партии, въпреки в поканата към медиите на никое място да не бе упоменато, че става дума за коалиция, заради което един от въпросите, чийто отговор занапред ще разберем, е, дали трите обединения са се обединили единствено за обща кандидатура и по какъв начин ще редят листите за общинските съветници.

 

След като дълго време като кандидат-кмет бе спрягано името на създателя на „ Спаси София ” – Борис Бонев, откакто неведнъж беше подхвърляно, че Политическа партия и Демократична България не са съгласни с неговата номинация, откакто имаше вид обединенията да са с две разнообразни номинации (една на Спаси София, една на ПП/ДБ), най-после, най-малко на пръв прочит, те се сплотиха зад кандидатурата на Терзиев. Но привидно измамлив триумф, тази номинация в действителност още преди формалното си оповестяване, породи редица проблеми.

 

Официалното показване

Приличаше на лекция на Юли Тонкин или някой от хилядите сходни мотиватори, лектори и сходни онлайн обучители. Терзиев звучеше като че ли се пробва да ни продаде нещо, в тази ситуация себе си, а думите му „ за някои съм просто тати ”, навяха неприятни асоцации с „ просто Киро ”, „ просто Наско ” и впрочем дебилизми.

 

Разбрахме, че ще сме осъществяваме хрумвания, че ще изчезне казусът с детските градини (не разбрахме по какъв начин обаче), че ще сте заживеем в организиран европейски град (пак въпросът е „ по какъв начин ”), че след 4 години ще сме удовлетворени, а най-после приключи с алегория за кален път, по който недоволни селяни всеки ден минавали мрънкайки, до момента в който не се появил един юноша, който решил този проблем, въпреки първоначално всички да му се подигравали. Да не споделям кой е младежът, сами ще се досетите.

 

Кой е Васил Терзиев?

Той несъмнено е Васил Терзиев е от най-успешните бизнесмени в последните години, основател на Телерик, която започва с няколко индивида, а 10 г по-късно е с над 1000 чиновници, а през 2014г. компанията е продадена за баснословните за нашите стандарти 263 млн. $ (според данни на The Wall Street Journal), а единствено за 12-те месеца преди договорката, Телерик са имали доходи на стойност над 60 млн. $.

 

Макар и импровизирано, има информация, че Терзиев е и един от най-големите частни донори в страната ни, като е подпомагал разнообразни начинания. Пак дублирам, неоспорим като бизнесмен, несъмнено доста сполучлив основател на новаторски за пазара ни услуги.

 

Родословието

 

Но монетата постоянно има две страни. Васил Терзиев произлиза от изявен комунистически жанр, той е внук, правнук, племенник и наследник на висши офицери от Държавна сигурност. По-точно – дядо му е ген. лейт. Васил Павлов Терзиев, някогашен партизанин, който над 20 години е бил и шеф на Военноконтраразузнаване (ВКР), след това става член на Централната ревизионна комисия на Българска комунистическа партия и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, неведнъж награждаван за заслуги към партията. Братът на дядото пък е ген. лейт. Тодор Павлов Терзиев - партиен секретар на Министерство на вътрешните работи, 15 години шеф на IV у-ние на Държавна сигурност, също неведнъж награждаван воин на Българска комунистическа партия и страната. Бащата - Александър Василев Терзиев, е бил офицер в Първо основно ръководство на Държавна сигурност, а чичото на Васил Терзиев - Павел Тодоров Терзиев, е бил офицер от VI у-ние на Държавна сигурност.

И тук още веднъж имаме неоспоримост, няма две отзиви по въпроси. Наследник на фамилия - неведнъж титулувана и взела участие директно в репресивния уред и структурите на страната преди 1989 година

 

Веднага се надигнаха гласове в отбрана на Терзиев, които приканват да не съдим за него по делата на околните му, тъй като никой не избира роднините си. Това е по този начин, само че т.к. в тази ситуация не се касае единствено за индивидуален случай, нито просто за елементарен член на Българска комунистическа партия, а за фамилна традиция, непрестанно поколенческа нишка и дългогодишно наличие по върховете на най-мрачните структури на страната преди 89-та, някак е много мъчно човек да си затвори очите. Още повече, че с цел да е Васил Терзиев индивидът, който е сега, неизбежно въздействие е оказало точно фамилията си. Освен въздействие, несъмнено, едва ли има добряк, който има вяра, че финансите, връзките и вижданията на всички или най-малко на някои от по горе изброените лица, не са съдействали за триумфите на наследника им.

 

Децата не би трябвало да бъдат оценени по родителите и предците си, а по личните им  каузи и действия, е вярна максима, само че когато приказваме за човек с толкоз доста и емблематични за остарялата система роднини, за човек, който е повдигнат и може да бъде определен за висока социална позиция, няма по какъв начин да бъдат подценени нито биографиите им, нито тези на родствениците им.

 

Позициите му

 

Но постоянно има наивници, които имат вяра, че Терзиев евентуално е съумял не поради, а макар родствениците си. Добре, да приемем тази теза. С какви публични позиции и триумфи (пак дублирам – публични и касаещи София) е прочут той. Ами... с никакви.

Терзиев няма очевидно изразени политически позиции. Буквално единични са случаите, когато той е изразял мнението си, най-вече приказва и написа общи неща. Два са разновидностите, кой от кой по-неблагоприятни. Първият е, че не се интересува в дълбочина от протичащото се в страната, т.к. предпочитан е бизнесът му и ползите, свързани с него. Вторият е, че заради възпитанието си, обещано му от към този момент упоменатите нагоре близки, той няма позиции, близки или още по-малко същите като тези на издигналите го.

 

Макар че тук би трябвало да създадем едно конкретизиране – Спаси София са по-скоро с ляв профил, Политическа партия са център-ляво, а обединенията в Демократична България са лява (Зелените), център-лява, въпреки и самоопределили се като десни (Да, България) и център-дясно (ДСБ), които обаче предвид на обединението, в която се намират, през последните години търпят тотално обезличаване на по-десните си позиции. Та в действителност позициите на Терзиев евентуално са близки до тези най-малко на някои от симпатизиращите му партии, а и с цел да бъдем изцяло справедливи, би трябвало да споменем, че и родословието на огромна част от издигналите го, е сходно на неговото – родители отявлени комунисти, въпреки и не чак толкоз изрично и огромно.

 

Опитът му в градоустройството

 

Няма подобен, несъмнено. Освен че няма подобен, няма и сходни ползи – в никакъв случай не го е твърдял, в никакъв случай не е взимал отношение по сходни тематики. Тотален дилетант. Той е стеснен и както казахме неведнъж – сполучлив ИТ експерт. Самата мисъл, че се чака той да стартира да се учи в придвижване, и то управлявайки финансовите и други запаси на най-големия град в България, на столицата ни, не предвещава нищо положително.

 

Първо – аман от опити, второ – очевидно е, че като безспорен аматьор, решенията ще взима различен или други, което пък ще докара до неяснота и неспособност столичани да знаят към кого действително би трябвало да адресират недоволството си.

 

Тук към този момент опираме до по-важната (ако той бъде определен за кмет) фигура на ръководител на СОС, който очевидно ще дирижира протичащото се. А той кой ще е? Не по-малко значително е, че забавното е, че Спаси София са написали програмата на кандидат-кмета, което приказва още веднъж за същото – няма опит, няма визия, няма ползи по тематиката.

 

Всъщност на формалното показване самият арх. Любомир Георгиева от „ Екипът на София ” действително призна, че той няма опит, само че други ще му оказват помощ. Тоест други ще взимат решенията – единствено това пропусна да добави.

 

Васил Терзиев в никакъв случай не е бил и претендент за обществена позиция, не е взел участие в диспути, не е заявявал визията си за града, няма никаква визия от софийските проблеми, няма никаква визия какво е това нещо, наречено администрация, няма концепция по какъв начин работи локалната власт... 

 

Защо Васил Терзиев?

 

Интересният въпрос е какви са аргументите отроче на остарялата номенклатура, на хора, заемали основни позиции преди 89-та, да бъде предпочетен на мястото на неоспоримо извънредно демократичния във вижданията си, само че и умел Борис Бонев.

 

Каква е повода Терзиев да изпревари десни претенденти, каквито сигурно може да предложи Демократична България да вземем за пример.

 

Дали е тъй като е един от най-крупните донори на Политическа партия, дали е тъй като към този момент упомената Промяна просто е като вманиачен с картечница и желае да окупира всички по-важни постове в страната, дали е тъй като самият той си показва София като някакъв стартъп, върху който може да се упражнява.

 

Каквато и да е повода, той е парашутист. Парашутист, само че със солидни финансови благоприятни условия и още по-солидна фамилна биография, нали по този начин?

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР